Nie ulega wątpliwości, że Zakopane w ostatnich latach stało się bardzo popularnym miejscem na krótsze, bądź dłuższe wyjazdy dla Polaków i nie tylko. Także wielu obcokrajowców przybywa do tego jakże pięknego miejsca w Polsce.
Wraz z rozwojem atrakcji, zwiększa się również baza noclegowa. Niemalże jak grzyby po deszczu powstają nowe pensjonaty i apartamenty. Zakopane, a zasadniczo jego mieszkańcy, chcąc przyciągnąć bardziej zamożnych turystów w swe progi, dbają o komfort i jakość oferowanych noclegów. Powstaje coraz więcej luksusowych miejsc noclegowych, które oczywiście są trochę droższe od standardowej oferty. Natomiast trzeba zaznaczyć, że i te miejsca noclegowe mają wielu zwolenników.
Natomiast wielką zaletą pobytu w polskiej stolicy gór jest jedzenie. Niezależnie od tego czy wynajmiemy standardowe pokoje, czy wybierzmy apartamenty. Zakopane raczy nas fantastyczną kuchnią, w dodatku regionalną, a w dzisiejszych czasach jest to wielki plus. Szczególnie turyści z zagranicy doceniają regionalne potrawy i z wielką chęcią kosztują wszystkiego co charakteryzuje dany region. Swego czasu wiele osób odchodziło od tradycyjnej kuchni polskiej na korzyść kuchni z innych części świata, ale na szczęście trend ten zmienił się. Obecnie dużym atutem i powodem do dumy jest to, że restauracje czy pensjonaty oferują swoim klientom regionalne dania.
Zakopane chcąc zapewnić swoim gościom jak najlepszy wypoczynek rozwija także ośrodki sportowe i rekreacyjne na terenie miasta i gminy. Turyści mają do dyspozycji baseny termalne, czy aquapark, gdzie po dniu spędzonym na stoku można odpocząć i zregenerować siły na następny dzień. Także same stoki co roku są modernizowane, w większym, bądź mniejszym stopniu, aby w największej mierze dostosować je do standardów światowych. Wszystkie te czynniki wpływają na fakt, iż Zakopane staje się bardzo atrakcyjnym miejscem także dla bogatszych turystów. Należy jedynie mieć nadzieję, że tendencja ta będzie dalej podtrzymywana i w niedługim czasie miasto to stanie się liderem wśród miast godnych odwiedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz